sunnuntai 17. marraskuuta 2019

17. Kirjassa on kaksoset

Kohta 17 oli myös aluksi yllättävän hankala toteuttaa ja mulla olikin valittuna kohtaan yksi toinen kirja, mutta vaihdoin sen kuitenkin nuoruudesta tuttuun sarjaan, jonka muistin sopivan tähän täydellisesti. (Se toinen kirja olisi löytynyt kirjahyllystäni stipendikirjan muodossa ja olisi ollut osa sarjaa, jonka ensimmäisiin osiin en ole edes tutustunut).

Kirjaksi, jossa on kaksoset valikoitui siis So little time sarjan ensimmäinen osa Deittailun alkeet, joka perustuu Mary-Kate ja Ashley Olsenin tähdittämään televisiosarjaan. Niistä on tehty myös kirjat, joiden ensimmäinen osa oli siis kyseessä. Sarjan on kirjoittanut Jacqueline Carrol ja ne perustuu Eric Cohenin ja Tonya Hurleyn käsikirjoituksiin.

Deittailun alkeissa ja koko sarjassa keskitytään kaksoistyttöjen Chloen ja Rileyn elämään, joka koostuu avioeron käyneistä vanhemmista, pojista, ystävistä ja ulkonäköön liittyvistä asioista. Nuorille tytöille sopiva kirjasarja siis ja tämä oli yksi suosikeistani silloin aikoinaan.

Nyt aikuisena kirjan lukeminen ei ehkä ollut kuitenkaan niin kovin mieluisa lukukokemus. Kirjan toki luki nopeasti, mutta jotenkin henkilöiden tapa ajatella asioita oli tosi pinnallinen ja sai minut pohtimaan, ajattelinko itse tuon ikäisenä yhtä pinnallisesti. Onneksi en muista kunnolla sitä...

Mutta siis nuorille tytöille, joita tällaiset kirjat kiinnostaa, tämä kirja ja sarja on erittäin sopiva ja mielenkiintoinen!

29. Kirjassa nähdään unia

Haasteen kohta 29 tuli toteutettua hieman puolivahingossa. Viikko sitten sunnuntaina olin viettämässä isänpäivää lapsuudenkotona ja muita odotellessa päätin katsoa löytyisikö niistä hyllyistä jotakin luettavaa lukuhaasteeseen. Hyllystä löytyi sitten lapsuuden suosikkisatu Ruusunen ja näin kohta 29 yliviivattiin listasta.

Juonta ei varmaan tarvitse selittää, sillä luulen, että kyllä kaikki Ruususen tarinan tietää. Lyhyesti, jos jollekin on epäselvää. Kuningas ja kuningatar saa kauan kaipaamansa tyttären, jonka kastejuhlaan/syntymäjuhlaan jätetään kutsumatta yksi haltijatar, joka kostoksi kiroaa Ruususen pistämään sormensa värttinään 16-vuotissyntymäpäivänään ja kuolee tämän johdosta. Yksi lahjansa antamatta jättänyt haltijatar muuttaa kirouksen niin, että kuoleman sijasta Ruusunen nukahtaa 100-vuotiseen uneen, josta hänet voi vain suudelma herättää. Samalla koko hovi nukahtaa.

Tämä on alkuperäinen Grimmin veljesten satu, johon lukemani kirja perustuu. Disneyn versiossa uni ei ole satavuotinen ja siinä korostetaan enemmän tosirakkauden suudelmaa. Grimmin sadussa haltijattaria on 13, mutta Disney on muuttanut määrän kolmeksi hyväksi ja yhdeksi pahaksi haltijattareksi. Pääpointti tarinassa on kuitenkin sama.

Suvun ja perheen prinsessana kasvaneena prinsessasadut olivat osa lapsuuttani ja oli mukavaa saada myös lapsuuden muistoja osaksi tätä lukuhaastetta. Klassikkosatu on kyseessä, joten suosittelen kaikkia lukemaan, jos jostain syystä on jäänyt tähän tutustumatta.

28. Kirjan kannessa on kuu

Jotkin haasteen kohdista on ollut melko vaikeita toteuttaa ja olenkin syöttänyt useamman kohdan googleen, jotta löytäisin jotain avuksi kirjojen löytämiseen. Kansikuvahaku osoittautui hyväksi avuksi kohtaa 28 etsiessä. Kirjaksi valikoitui Jasu Rinneojan Autiotalon arvoitus.

Autiotalon  arvoitus on itse asiassa jatko-osa Erakon arvoitukselle ja alussa olikin paljon viittauksia edelliseen osaan, jota en siis ollut lukenut. Mutta kun pääsi jyvälle henkilöistä ja aikaisemmista tapahtumista, tarina melkein imaisi mukaansa.

Kaupunkilaispoika Taneli palaa isovanhempiensa luokse syyslomalla ja heittäytyy heti mukaan seikkailuun isänsä ja isoisänsä varoitteluista huolimatta. Kesällä tutkimatta jäänyt polku johdattaa pojan ystävänsä Pekan kanssa vaaralliseen seikkailuun.

Hyvin kirjoitettu, mukaansa tempaava ja jouhevasti etenevä juoni olivat tämän kirjan vahvuuksia. Kirja sopii hyvin nuorille pojille. Lukemani nuortenkirjat ovat olleet suurimmaksi osaksi tyttöjen kirjoja sukupuolestani riippuen, mutta näin aikuisena on ihan mukava lukea kirjoja, joissa on päähenkilönä poika.

Haaste etenee sykleittäin ja postaukset kirjoista tulee aina ryppäissä, mutta ei kai tämä niin vakavaa ole :D

maanantai 4. marraskuuta 2019

24. Sokkona hyllystä valittu kirja

Kaverin luona yötä ollessani kaipasin iltalukemista ja hänen avustuksellaan löysimme hyllystä Juha Vuorisen Kristianin nuoruusvuodet -kirjan, jonka sijoitin haasteessa tähän kohdalle. Kirja kertoo Juoppohullun päiväkirjoista tutusta Kristian Pesosesta ja hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

Kirjassa sukelletaan sisälle Kristianin edesottamuksiin vanhempiensa kanssa, lomareissuihin niin vuokramökille kuin Kanarian saarille (kumpikaan ei tietenkään mennyt säyseästi ja rauhallisesti) kuin myös Kristianin ensimmäisestä discoillasta, joka piti sisällään muitakin ekoja kertoja.

Juha Vuorisen tuotantoa en ole ennen tätä kirjaa ehtinyt tai osannut lukea, mutta kirjailijalla on kyllä oma viihdyttävä tapansa kirjoittaa ja kertoa asioita. Monta kertaa sai nauraa ääneen kirjan juonenkäänteille. Tällainen hieman kevyempi lukeminen on mukavaa vaihtelua, kun viime aikoina luetuissa kirjoissa on ollut melko asialliset aiheet.

Tämä kirja ehdottomasti avasi minulle uuden maailman kirjojen joukossa ja enköhän jossain vaiheessa lue Vuorisen muunkin tuotannon. Kuulemma kirja jatkuu Kristianin teinivuodet -teoksella, joka varmaan löytyy piakkoin omalta lukulistalta (viimeistään sitten kun lukuhaaste on suoritettu).

Oli siis hyvä ja viihdyttävä kirja, jonka luki nopeasti. Lukiessa sai nauraa ja laittaa aivot narikkaan, mikä on välillä ihan toivottavaa. Suosittelen kaikille mustan huumorin ystäville!


20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria

Afrikka on ollut maanosista ja kulttuureista mulle aina vieras. Ainoat asiat mitä voin rehellisesti sanoa tietäväni tuosta maanosasta on savannit, Egypti, Sahara ja orjakauppa. Siihen rajoittui mun tietämys tuosta maasta.

Kun puhutaan kulttuureista puhutaan paljon ihmisten tavoista ja taiteesta (käsittäen niin kuvataiteet, musiikin kun muutkin taiteenlajit) mutta mielestäni vielä enemmän pitäisi korostaa ruokakulttuuria. Ruoka on kuitenkin aika oleennainen osa kunkin kansan elämäntapoja ja sen ympärille rytmittyy esimerkiksi vuorokausirytmi ja juhlat.

Näistä kahdesta syystä Afrikan ruokakulttuuria käsittelevä kirja oli loistava valinta kohtaan 20. Kirjaksi valikoitui kirjaston hyllystä löydetty Ruokamatka Afrikkaan, jossa esiteltiin yleisesti maanosaa ja vähän tarkemmin seitsemän eri puolilla Aftikkaa sijaitsevaa maata ruokakulttuureineen: Pohjois-Afrikasta Marokko, Tunisia ja Egypti, Länsi-Afrikasta Ghana, Itä-Afrikasta Somalia ja Tansania sekä eteläisestä Afrikasta Zimbabwe.

Jokaisesta maasta kerrottiin peruspiirteitä kuten mistä maa tunnetaan ja sitten tarkasteltiin tarkemmin ruokakulttuuria tyypillisten raaka-aineiden, ruokalajien ja pöytätapojen kuten myös juhlien muodossa. Unohtamattakaan oleennaisena osana uskontoa ja sen vaikutusta ruokakulttuuriin. Lopuksi jokaisesta maasta oli muutamia ruokaohjeita, jotta pääsisi testaamaan Afrikan makuja omassa keittiössä. Ohjeet (en kyllä testannut, mutta luin läpi) olivat Suomen raaka-aineiseen sovellettavia, joten ihan käypiä ohjeita siis.

Kirja oli melko tiivis (siinä oli 150 sivua), mutta silti kattava paketti. Kuten takakansitekstissä sanottiin: "Ruokamatka Afrikkaan avaa ovia mielenkiintoisiin maihin David Livingstonen jalanjälkiä seuraten" kiinnostukseni Afrikan maita kohti alkoi herätä ja voisikin olla mielenkiintoista matkustaa tuohon "tuntemattomaan" maanosaan. Edellisen kirjan synnyttämä matkakuume ei siis lainkaan helpottunut :D

23. Kirjan nimessä on jokin maa

Blogi laahaa jäljessä eikä pysy mukana lukutahdissa. Viikko sitten luetusta kirjasta siis seuraavaksi "arvostelu" tulossa. Kyseessä oli Australia -niminen opaskirja ja meni näin lukuhaasteessa kohtaan 23. Juuri tämän kirjan luin sen takia, että sain kirjan pari viikkoa sitten lainaan kummiltani, kun kävin hänen luonaan.

Oon jo pitkään haaveillut Australian matkasta ja nyt olen lyönyt lukkoon jo ajankohdan tulevaisuudessa, jolloin pyrin totetuttamaan tämän ehkä yhden pitkäaikaisimmista haaveistani. Ajattelin sitten, kun kummi, joka oli ollut häämatkalla Australiassa seitsemän vuotta sitten, antoi tämän kirjan lainaan, että luenpahan kirjan kannesta kanteen, niin on paljon helpompi suunnitella tulevaa matkaa, kun sen aika on. Hyvin suunniteltuhan on puoliksi tehty.

Australia -opaskirja oli erittäin kattava ja hyvä opaskirja, joka oli jaettu kuuteen päälukuun: matkustus, nähtävyydet, ajanviete, kävelyt ja ajelut, ruokailu ja majoitus sekä matkan suunnittelu. Lopussa oli vielä osio kartoille. Ennen näitä kerrottiin yleistietoja Australiasta sekä lyhyt oppimäärä maan historiasta.

Kohteet (nähtävyydet, museot, luonnonpuistot, kaupat, kahvilat, ravintolat yms.) oli jaoteltu aakkosjärjestyksessä ja ne käsitti isojen kaupungien (Sydney, Melbourne, Brisbane, Canberra, Cairns, Adelaide ja Perth) lisäksi myös pienempiä kaupunkeja ja kohteita.

 Jokaisesta kohteesta kerrottiin perustiedot kuten aukioloajat, hinnat, osoitteet ja verkkosivut. Tosin näihin ei ole enää luottaminen, sillä kirja on alunperin julkaistu vuonna 2004 ja Suomessa kyseinen painos on ilmestynyt vuonna 2009. Kummilleni seitsemän vuotta sitten kirja oli vielä hyvin ajankohtainen, mutta minulle hieman vanhentunut.

Tästä huolimatta kirja oli opaskirjaksi hyvä ja selkeä ja auttoi matkan suunnittelussa tosi paljon. Ainut (positiivinen kumminkin) miinus oli se, että kirjan luettua on aika polttava matkakuume....