Tätä kohtaa haasteessa pohdin aika pitkään, vaikka kohteen valittuani tajusin, että eihän tähän kohtaan voinut valita mitään muutakaan aikakautta. Aikakausi, jolla olisin halunnut elää on siis 1800-luvun Suomi, jossa elettiin omavaraistaloudessa. Kirja, joka sai kunnian osua tähän haasteeseen oli Mauri Kunnaksen iki-ihana Koiramäki, joka oli kokoelmanidos kolmesta Kunnaksen rakastetusta kuvakirjasta: Koiramäen talossa, Koiramäen lapset kaupungissa ja Koiramäen talvi.
Olen oikeastaan lukenut kirjan jo useampaan kertaan, mutta silti halusin lukea sen uudelleen ja kirja sopi tähän haasteen kohtaan täydellisesti. Mauri Kunnaksen kuvakirjat ovat aina kuuluneet suosikkeihini ja siksi olen jostain hommannut/saanut tämän aikoinani kokoelmiini. Näistä kolmesta kirjasta suosikkini ovat Koiramäen talossa sekä Koiramäen talvi.
Niille, joille Mauri Kunnaksen Koiramäki-sarja on tuntematon: kirjoissa tarkastellaan 1800-luvun Suomessa asuvan perheen elämää. Perheenjäseniä on kolmessa eri polvessa: talon isäntä ja emäntä lapsineen isovanhempia unohtamatta sekä tietenkin piiat ja rengit mukaan lukien. Kuvakirjat kertoo perheen elämästä ja miten asiat tehtiin tuohon aikaan.
Mikä minua sitten kiehtoo tässä aikakaudessa? Omavaraistalous ja se, kuinka tultiin toimeen ilman kaikkia mahdollisia nykyajan välineitä ja palveluja. Lisäksi mielenkiintoani lisää se, että vaikka tuohon aikaan tietenkin on ollut omat huolet ja murheet (kuten tuleeko tänä vuonna hyvä sato vai ei, riittääkö ruoka talven yli yms), ovat ne kuitenkin aivan erilaiset kuin nyky-yhteiskunnan stressit. Siitä on syntynyt itselle jotenkin sellainen kuva, että elämä tuolla aikakaudella oli tietyllä tapaa rennompaa ja huoletonta....
Koiramäkeä suositeelen koko perheen luettavaksi. Se voi olla hyvä iltasatu perheen pienimmille sekä sammuttaa tiedonjanoisen koululaisen tiedonjanon ainakin hetkeksi. Lisäksi kirjaa ei ole lainkaan hullumpi lukea näin aikuisena :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti