perjantai 4. tammikuuta 2019

12. Kirja liittyy Iso-Britanniaan

Ensimmäinen kirja Helmet-lukuhaasteeseen luettu ja se täytti listan kohdan 12. Kirja liittyy Iso-Britanniaan. Kirjana toimi siis John Finnemoren Robin Hood, jonka oli suomentanut Lauri Lahikainen. Kovin paljon ei tarvitse varmaan kirjan juonenkäänteistä kertoa, sillä kaikkihan tuntevat edes jollain tavalla Robin Hoodin tarinan.

Kirja valikoitui lukuhaasteeseen, sen vuoksi, että olen pitkään pohtinut, että satujen rakastajana tätä klassikkoa en ole tietääkseni kokonaan ikinä lukenut tai nähnyt. Olin tehnyt kirjaan itse asiassa jo varauksen ennen kuin päätin osallistua lukuhaasteeseen, joten kirja piti saada sovitettua johonkin annettuun kohtaan. Koska Robin Hood sijoittuu Pohjois-Englannin metsiin ja kaupunkeihin, oli tämä kohta haasteessa luonnollinen valinta kyseiselle teokselle.

Mitä pidin Robin Hoodista ja hänen tarinastaan? Mielestäni Finnemore ja hänen teoksensa suomeksi kääntynyt Lahikainen onnistui hyvin punomaan tarinan, jota oli mielekästä lukea ja joka eteni loogisesti eteenpäin. Tarina alkoi siitä, miten Robin Hoodista tuli lainsuojaton, eteni hänen seuraajinsa haalintaan ja heidän seikkailuihin ja lopulta päättyi luonnollisesti päähenkilön kuolemaan.

Vaikka kirjassa oli säilytetty jotain vanhan ajan sanoja ja sanontoja, joita ei nykyaikana enää käytetä oli sitä kuitenkin helppo lukea. Kirjan luvut olivat tehty sopivan pituiseksi ja oli lukemisen kannalta mielekästä että yksi luku piti sisällään aina yhden tarinan. Oli myös mukavaa lukea tarinaa välillä myös Robin Hoodin seuraajien näkökulmasta eikä tarina keskittynyt pelkästään päähenkilöönsä. Pidän monisäikeisistä tarinoista, joissa käsitellään myös muiden kuin yhden henkilön tarinoita, vaikka teoksessa olisikin yksi päähenkilö ja muut olisivat vain sivuhenkilöitä.

Kirjailija oli mielestäni onnistunut myös tapahtumapaikkojen ja henkilöiden ulkonäköjen kuvauksissa ja oli helppo kuvitella mielessään kirjan tapahtumat ja nähdä hahmojen muodonmuutokset heidän naamioituessaan valeasuihin Nottinghamin kaupungissa vierailuun. Tämä teki kirjan lukemisesta erittäin helppoa ja ei olekaan ihme, että tämä teos tuli kahlattua kahden vapaapäivän aikana (tein toki paljon muutakin kuin istuin nenä kiinni kirjassa :D)

Robin Hood oli siis mielestäni erittäin mielekäs lukukokemus ja suosittelen sitä etenkin klassikoiden parissa viihtyville ja satujen rakastajille, jotka oikeasti haluavat tietää miten ne Disneyn versiot on alunperin menneet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti