maanantai 30. joulukuuta 2019

45. Kirjan nimessä on kieltosana

Tiina Lehtinevan Älä itke enkeli yliviivasi lukuhaasteessa kohdan 45: kirjan nimessä on kieltosana. Kirja oli koskettava, loppuun asti mukana pitävä kertomus nuoresta Jarmosta ja hänen kavereistaan. Kesänä juuri ennen täysi-ikäistymista Jarmo saa tietää pysäyttävän uutisen, joka muuttaa hänen maailmankatsomuksensa aivan täysin.

Nuori kirjailija käsittelee kirjassaan vakavia aiheita: kuolemaa ja nuorten väkivaltaa. Se on Jarmon, Antin, Miian ja Saaran kasvutarina, jossa vuorottelevat usko, toivo ja rakkaus. Kirjan keskeisenä teemana onkin nuorten kuuluminen uskoon ja miten se vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudutaan kuolemaan ja toivoon pelastumisesta.

Kirjaa lukiessa kävi mielessä, että kirjan hahmot painottivat paljon uskoon kuulumista ja esimerkiksi totaalikieltäytyjälle kyseinen kirja olisi voinut olla hyvinkin mielenkiintoista luettavaa. Itse olen nimittäin tämän lukuhaasteen aikana oppinut, että jos kirjoittajan mielipiteet eroaa hyvin paljon omista, niin kirjan lukeminen on mielenkiintoisella tavalla haastavaa. En tiedä onko tämä kaikilla sama.

Älä itke enkeli oli kuitenkin hyvin kirjoitettu teos, joka piti lukijansa mukana loppuun asti ja jätti vielä paljon kysymyksiä lukemisen jälkeen. Päälimmäisenä jäi mieleen kysymys Miksi? Mutta niinhän oikeassa elämässäkin kaikkiin kysymyksiin ei saa koskaan vastausta.

Vaikka kirja oli nuortenkirja, niin mielestäni se sopii loistavasti myös aikuistenkin luettavaksi! Lukuhaasteen myötä olen huomannut, että kun aikuisena lukee nuorten kirjoja, tajuaa asioita omasta nuoruudestaan, joita ei ole aiemmin tajunnut...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti